2012. április 4., szerda

Miért natúrkozmetikumot? ...

... kérdezhetné és bizonyára kérdezi is bárki. :)
Nos, számos érv szól a natúrkozmetikumok mellett, megpróbálok párat összeszedni egy csokorba.

Bőrünk, mely szinte egész testünket fedi, igen érzékeny felület. Amit magunkra kenünk, sokszor erőteljesebb befolyással van a szervezetünk működésére, mint gondolnánk.
Manapság már alig van olyan dolog, amit ne vizsgáltak volna agyon különféle laboratóriumokban. Hála ennek, sok információnk van arról, hogy a széles körben elterjedt, drága és divatos kozmetikumokban lévő mesterséges hatóanyagok, adalékanyagok miként befolyásolják egészségünket. (Erről bővebben itt.)
Vegyük csak rögtön a kőolajszármazékokat. Használatukat legtöbbünk már pici babájánál elkezdi a gyógyszertári kencékkel. (Tudniillik, receptre írják a gyermekorvosok nekünk...) Paraffin olaj, áll az egyik legdivatosabb babapopsi krém összetevő listáján. Miután ezzel lekenjük a baba bőrét, biztosak lehetünk benne, hogy az nem fog tudni lélegezni, mert a kőolajszármazék eltömíti a pórusokat.
Vagy nézhetnénk a millió mesterséges illatanyagot és színezőt, melyek jó része allergén hatású... vagy a szinte minden fogkrémben, tusfürdőben, folyékony szappanban jelen lévő habképzőt, a sodium laureth sulfate-ot, melyről szintén sok "szépet" olvashatunk-hallhatunk... (videó alul)
Egyre többen vannak, akik úgy gondolják, hogy e szerek nélkül szeretnék ápolni bőrüket.
A természetes, tiszta növényi olajokat és illóanyagokat régóta ismerik és használják bolygónk majd' minden részén. Mivel ezek sokaságából válogathatunk, mindenki megtalálhatja köztük azt, amely az ő bőrének ideális. Aki allergiás mondjuk a shea vajra, az használ kakaóvajat.
Földünk bőséggel szórja elénk a sok áldásos hatású növényt, csak merjünk élni velük. :)

1 megjegyzés: